Palokuntien SM-kilpailutMukana tukemassa:

Kysymyksiä ja vastauksia

Tällä palstalla vastataan kysymyksiin liittyen vuoden 2019 kilpailuihin.
Voit lähettää kysymyksiä yhteydenottolomakkeella.

Kysymysten määräaika on päättynyt.

* * * * * * * * * *

Muuta infoa:

Tietokilpailu suoritetaan tietokoneella Moodle-oppimisympäristössä. Ilmoittautumisessa ryhmänjohtajille jaetaan joukkueen kilpailijakortit, joista löytyy kunkin kilpailijan henkilökohtainen kirjautumistunnus. Halutessaan kilpailijat voivat tutustua Moodle-ohjeeseen jo ennen kisan (mutta kokeessa pärjää, vaikkei olisi ohjetta lukenut), avaa ohje tästä >>
 

* * * * * * * * * *

Kysymys 2.5.2019: Onko vain tietokilpailuun osallistuville järjestetty kuljetusta harjoitusalueelle, että pääsisi seuramaan myös taito ja kalusto-osuuksia?

Vastaus 2.5.2019: Ei ole, vain tietokilpailuun osallistuvia pyydämme liikkumaan omilla kyydeillä. Mikäli kyytiä ei ole, mahdollisuutta voi tiedustella lauantaina kilpailutoimistosta A-rakennuksen aulasta. Emme kuitenkaan voi luvata kyytiä.

* * * * * * * * * *

Kysymys 18.4.2019: Voiko kilpailujoukkueen jäsenillä olla sammutusasuun integroitu alavaljas valmiina?

Vastaus 18.4.2019: Kyllä.

* * * * * * * * * *

Kysymys 17.4.2019: Pitääkö varapullon olla täysi? Vai riittääkö esim pullo jossa 240Bar painetta? Kun missään ei lue, että pitäisi olla täysi

Vastaus 18.4.2019: Pelastussukellusohjeen mukaisesti selkälevyyn kiinnitetyssä pullossa on oltava ilmaa vähintään 1500 litraa. Mikäli että pääse varapulloja kilpailua varten täyttämään, niin 240 riittää. Eli 6 litran pullossa 250 Bar. 6,8 litran pullossa 220 Bar.

* * * * * * * * * *

Kysymys 17.4.2019: Kun 15.4. tuli kalustoluetteloon lisäys 2 paineilmalaitetta plus varapullot. Koskeeko tämä lisäys myös veteraaneja, kun esim. viime vuonna veteraanien EI tarvinnut käyttää laitteita vaikka ne oli kalustoluettelossa. Vastausta odottaen eräs veteraani.

Vastaus 17.4.2019: Veteraanijoukkueiden ei tarvitse tuoda kilpailuun Pi-laitteita. Vain yleisen sarjan joukkueet tarvitsevat Pi-hengityslaitteet täydellisenä + varapullot (2 laitetta/kilpailuryhmä), myös kevytpullo on sallittu.

* * * * * * * * * *

Kysymys 10.4.2019: Saako tänä vuonna olla integroidut valjaat kiinnitettynä haalareihin vai pitääkö poistaa?

Vastaus 10.4.2019: Saa olla integroidut valjaat kiinnitettynä haalareihin.

* * * * * * * * * *

Kysymykset 9.4.2019, kaksi kysymystä liittyen Fire Training -ohjelmaan:

Kysymys 1: Lähdemateriaalissa oleva Fire Training-ohjelma vaatii toimiakseen Adope Shockwave Player-sovelluksen, jota ei ole enää mahdollista ladata adoben sivuilta. "Effective April 9, 2019, Adobe Shockwave will be discontinued and the Shockwave player for Windows will no longer be available for download"

Kysymys 2: Fire training ohjelma lähdemateriaalissa. kilpailu joukkueen yksi jäsen kahdeksasta jäsenestä on saanut ohjelman toimimaan tietokoneella. Mikä on ongelma? Eihän tälläistä ohjelmaa voi olla lähdemateriaalissa jos sen satunnainen kilpailuun osallistuva henkilö saa toimimaan. Joko ohjelman korjaus tai vaihtoehtoisesti poistaminen kilpailu materiaalista.

Vastaus 10.4.2019: Fire Training ohjelma on poistettu kilpailun lähdemateriaalista 10.4.2019. Adobe Shockwave ei ole enää ladattavissa Adoben verkkosivuilta, ja ilman sitä ohjelma ei toimi. Pahoittelemme kilpailijoille aiheutunutta vaivaa, emme löytäneet vikaa aiemmin, koska meidän tietokoneilla Shockwave on asennettuna.

* * * * * * * * * *

Kysymys 2.4.2019: Onko lukihäiriön omaavalla henkilöllä mahdollisuus saada lisäaikaa henkilökohtaiseen tietokilpailuun?

Vastaus 5.4.2019:  Ei ole. Kilpailun kokonaisaikataulu ei mahdollista yksittäisten kilpailijoiden räätälöityä aikataulutusta.

* * * * * * * * * *

Kysymys 1.4.2019: Jehumaljan materiaalissa oleva fire-training ohjelma ei toimi. Ohjelma käynnistyy, mutta sammuu heti kirjautumisen jälkeen. Kaikki yhteensopivuus, tukiohjelmat yms. on käyty läpi. Ilman, että on saatu ohjelmaa toimimaan. Onko materiaalia mahdollista muuntaa esim. pdf-muotoon?

Vastaus 2.4.2019: Tutkimme asiaa, eikä vikaa löydy täältä päästä. Kaiken mukaan pitäisi toimia (esim. Windows 10:llä toimi testissä hyvin). Olettehan lukeneet tällä sivuilla olevan vastauksen (11.2.2019), että ohjelmaa käynnistäessä tulee kirjoittaa omavalintainen tunnus? Ilman tunnusta ohjelma ei pelitä. Fire Training -materiaalia ei ole saatavilla missään muussa muodossa.

* * * * * * * * * *

Kysymys 20.3.2019: Alueellamme on herännyt mielenkiinto Jehu-maljaan osallistumiseen, mutta onko se mahdollista liiton joukkueena niin, että joukkueen jäsenet tulevat useammasta liiton alueen palokunnasta ja joukkue nimetään liiton mukaan?

Vastaus 2.4.2019: Tähän tarvittiin kilpailulautakunnan linjaus, alla perusteellinen vastaus.

Ote säännöistä:
3
Kilpailuryhmät

Palokuntien Suomenmestaruuskilpailu on avoin kaikille maamme pelastustoimen yhteisöille, joilla näissä säännöissä tarkoitetaan mm. vapaaehtoisia palokuntia, te-ollisuus- ja laitospalokuntia, pelastuslaitoksia sekä alan oppilaitoksia.
Kilpailuryhmän vahvuus on kuusi jäsentä. Kilpailuryhmän jäsenten tulee olla ollut kilpailuun ilmoittautuneen yhteisön aktiivijäsen vähintään kuuden kuukauden ajan. Kuuden kuukauden sääntö ei koske oppilaitosten kilpailuryhmiä. Kilpailuryhmän jäsenten alaikäraja on 18 vuotta kilpailupäivänä.
 
Päätös:
Kilpailun sääntöjen 3 kohta mahdollistaa yhden tai useamman eri palokunnan yhteisen kilpailuryhmän muodostamisen, edellyttäen, että ao. kilpailuryhmän jäsenten aktiivijäsenyys omassa palokuntayhteisössään on kestänyt vähintään 6 kk ja ao. alaikäraja toteutuu. (vrt. pelastuslaitoksen nimissä oleva joukkue, jonka jäsenet koottu useilta paloasemilta, mahdollisesti sekä päätoimisesta & sopimushenkilöstöstä).
Vastaavasti pelastusliiton joukkueena yhteisesiintyminen ei ole mahdollista, koska pelastusliitolla ei ole pääsääntöisesti henkilöjäsenyyksiä tämän sääntökohdan tarkoittamassa merkityksessä.
Yhteisjoukkuetta muodostettaessa on joukkuetta kokoavan huomioitava, että ao. palokuntayhteisöiltä on lupa yhteisnimen käyttöön esim. ”Kuttulan VPK & Pupulan VPK:n kilpailuryhmä” tai ”XYZ pelastuslaitos”.

* * * * * * * * * *

Kysymys 6.3.2019: Saako samasta palokunnasta ilmoittautua 2 joukkuetta?

Vastaus 14.3.2019: Samasta palokunnasta voi olla 2 joukkuetta sillä varauksella, että joukkueiden tulee olla toisistaan riippumattomia. Tarkoittaen sitä, että molemmilla joukkueilla tulee esim. olla käytössään omat varusteet ja ajoneuvot kisaa varten.

* * * * * * * * * *

Kysymys 25.2.2019: Fire Training -ohjelman tekstiosuudessa todetaan, että kytevän palamisen yhteydessä "polttoine ja hapetin eivät ole samassa olomuodossa (esimerkiksi polttoaine on kiinteä ja hapetin kaasumainen)". Kysymysosuuden perusteella taas (Palamisen teoriaa, kysymys 12) aine voi palaa vain kaasumaisessa muodossa. Onko kyseessä virhe asiasisällössä, vai kuinka tämä pitäisi tulkita?

Vastaus 27.2.2019: Kysymyksessä n:o 12 tarkoitetaan liekehtivää paloa, tosin se ei selviä kysymyksestä. Fire Training-ohjelmassa todetaan: "Liekehtivä palo on tyypillisin palamisen muoto, kun puhekielessä tarkoitetaan palamista. Kuten edellä on mainittu, ainoastaan kaasumaisessa olomuodossa oleva aine voi palaa liekehtimällä". Palofysiikassa kun puhumme palamisesta, niin tarkoitetaan kyllä molempia palamisen muotoja: hehkuen palaminen (kyteminen) ja liekehtien palaminen. Kysymys n:o 12 on siis huono kysymys. Fire Training-ohjelmassa on muutama muukin epätarkka kysymys jota voi tulkita toisin. Tällaisia tulkinnanvaraisia kysymyksiä ei tietenkään Pelastusopistolla kokeissa kysytä.

* * * * * * * * * *

Kysymys 8.2.2019: Fire training ei toimi ilman salasanaa? Mikä on salasana vai onko jokin muu tapa edetä?

Vastaus 11.2.2019: Käynnistämisen yhteydessä ohjelma pyytää käyttäjää ”kirjautumaan kurssille ja valitsemaan käyttäjätunnuksen”. Ohjelma ei siis tarvitse salasanaa tms, vaan tunnukseksi voi kirjoittaa vaikkapa oman nimen. Tunnus on konekohtainen, eli voit tarvittaessa jatkaa samalla tunnuksella (ja koneella) tehtävien tekemistä toisena ajankohtana.

* * * * * * * * * *

Kysymys 30.1.2019:  Lähdemateriaalissa on THR 880i -käyttöohje, linkin takana on kuitenkin TMR 880i -ohje. Kumpi on oikea?

Vastaus 30.1.2019: Liitteeksi oli lipsahtanut väärä tiedosto, nyt on vaihdettu oikea liite. Samassa yhteydessä korjattiin Pelastusopiston Koulutusmateriaalit-nettisivulla ollut kalvosarja (pdf) nimeltä PETS Sammutustekniikka, siihen tuli päivitetty versio.